Bersahur Bersama Fara Fauzana dan Faizal Ismail

2 Membangkang
Boleh dikatakan bertuah jugak aku tahun ni sebab dapat bersahur bersama Personaliti Hot FM yang famous siapa lagi kalau bukan Fafau dan FBI. Thanks to my wife yang berusaha untuk join dan menang contest to.. First winner pulak tu.. Majlis bersahur ini diadakan pada 21 Ogos 2010 bertempat di One Hotel bersebelahan dengan Seri Pentas. Dekat je sebelah ofis Fafau je.. Apa yang tak best masa kitorang sampai majlis dah start, nasib baik tak ambik makanan lagi. Kami lewat sikit kerana lambat tdur malam tu lebih kurang pukul 2.00 pagi sedangkan kena datang ke Hotel tu sebelum 3.00 am. Apa pun Fafau dan FBI memang berada dalam kelas mereka yang tersendiri hinggakan ada peminat yang datang sejauh Kemaman Terengganu semata mata untuk bersahur bersama mereka, bayangkan kalau DJ Radio lain buat majlis serupa, mungkin ramai yang kurang berminat Ni adalah pose comel Fafau yang sempat aku snap menggunakan kamera murah aku, Fara ni biasa je orang nya tapi sbb personaliti dia membuatkan aku rasa cam nak gigit je mana mana part badan dia..
Lucah la pulak..

Fara Hanya dapat makan last last minit, tu pun sbb org Marigold minta peminat yang tak henti henti ajak bergambar bagi peluang Fara bersahur dulu. Fara pun jenis yang tak pandai nak tolak peminat, tengah mengunyah bila ada org ajak posing terus dia bangun..
Time ni Fara jadi tukang kaut lauk pauk bersama Faizal kat sebelah.

Sajer pakai hood kepala, baru bangun ni.
0 Membangkang
Hey guys, I found this useful directories.. credit to agrizlife


Do you want to submit your article in directories to get better backlinks?
Where to post my articles to get backlinks?

I have a list of directories for. Keep posting your article in the directories.


List of article directories :

http://www.allwebcontent.com/articles
http://www.101freeguitartips.com
http://www.109b.com/artdash/
http://www.123article.org/
http://www.1articleworld.com/
http://www.24hourwealth.com/articledirectory/
http://www.5star-articles.com
http://www.63s.org
http://www.866nonijuice.com/health
http://www.a-zz.com

http://www.a1-optimization.com/articles/
http://www.a1-articledirectory.com
http://www.abc-articles.com
http://www.aboutfloidaarticles.com
http://www.aboutwomenarticles.com
http://www.absarticles.com
http://www.academicarticles.org
http://www.accessibleinsights.com/
http://www.accountingsoftwarearticles.com/
http://www.acmearticles.com
http://www.add-articles.com
http://www.addondashboard.com
http://www.adoptionarticlesdirectory.com
http://www.adviceof.com
http://www.adwords-articles.com
http://www.affiliatemarketingarticles.net
http://www.affiliatesummary.com/article
http://www.afreearticle.com
http://www.agoraphobia.net
http://www.aidsarticles.info
http://www.allentrepreneuinfo.com
http://www.alliedarticles.com
http://www.allthebestarticles.com
http://alltopinfo.comI have a huge list for you. i will update the list regularly.
http://www.alternativeenergybase.com
http://www.angerarticles.com
http://www.animalarticles.com
http://www.animalpetsandfriends.com
http://www.answer-site.com
http://www.anyarticle.net
http://www.aokarticles.com
http://www.aplusarticles.net
http://www.appliedhealtharticles.com
http://www.approvedarticles.com
http://www.article-buzz.com
http://www.article-dashboard.com
http://www.article-directorysite.com
http://www.article-expo.com
http://www.article-exposure.com
http://www.article-gems.com
http://www.article-hangout.com
http://www.article-heaven.com
http://www.article-junction.com
http://www.article-library.com
http://www.article-library.net
http://www.article-reader.com
http://www.article-space.com
http://www.article-submissions.net
http://www.article-voip.com
http://article.dart-design.com
http://article.ebooksdownload.com
http://www.article24.info
http://www.articleabout.com
http://www.articleaddict.com
http://www.articleadventure.com
http://www.articleadvisors.com
http://www.articleadvocate.com
http://www.articleatlas.com
http://www.articleauthority.com
http://articlebank.getwebin.com
http://www.articlebankonline.com
http://www.articlebase.info
http://www.articlebeam.com
http://www.articleblender.com
http://www.articlebliss.com
http://www.articleblotter.com
http://www.articlebooker.com
http://www.articleboy.com
http://www.articlebrain.com
http://www.articlecafe.net
http://www.articlecapsule.com
http://www.articlecase.com
http://www.articlecastle.com
http://www.articlecat.com
http://www.articlecell.com
http://www.articlecenter.info
http://www.articlecharge.com
http://www.articlechimp.com
http://www.articleclick.com
http://www.articleclips.com
http://www.articleco.com
http://www.articlecoast.com
http://www.articlecompilation.com
http://www.articlecrack.com
http://www.articlecrash.com
http://www.articlecrazy.com
http://www.articlecritic.net
http://www.articlecrop.com
http://www.articlecube.com
http://www.articledashboard.com
http://www.articledatabasepro.com
http://www.articledesk.info
http://www.articledirectory99.com
http://www.articledirectorylive.com
http://www.articledude.com
http://www.articleearth.com
http://www.articleextreme.com
http://www.articlefair.com
http://www.articlefirm.com
http://www.articlefree.net
http://www.articlefrenzy.com
http://www.articlefresh.com
http://www.articlegear.com
http://www.articleglory.com
http://www.articlegold.com
http://www.articlegolf.com
htt://www.articleguild.com
http://www.articlegush.com
http://www.articlehere.com
http://www.articlehideaway.com
http://www.articleinfo.org
http://www.articleinhaler.com
http://www.articleinterchange.com
http://www.articleitem.com
http://www.articlekarma.com

Tengok Wayang!!

0 Membangkang
Baru baru ni aku tengok wayang The LAst Airbender, ataupun Avatar kalau dalam tv.. ok la cerita dia, takde la best sangat.. tapi yang paling tak best budak avatar ni semacam dipaksa untuk kembangkan hidung hampir sepanjang masa dalam movie tu, bila aku protes dengan wife dia cakap kena la macam tu supaya bagi nampak bersemangat. Aku iakan tapi masih terfikir takkan selama beribu ribu filem hollywood ataupun malaywood ni hanya itu je satu satunya filem tentang nampak bersemangat. Sebab aku tak nampak lain lain movie yang perlu kembangkan hidung continuously. Sakit hati pulak aku tengok.
Lain lain, layanan dari budak kaunter GSC Alamanda untuk Credit Card counter semalam (8-08-2010, pukul 6.00 pm dan ke atas) memang mesra dan ada kelas, bukan macam slalu)
Lagi satu mungkin perlu ada peringatan iklankan kat skrin sebelum mula tayangan tentang perlunya ibubapa atau penjaga mengawal tingkahlaku anak anak mereka yang dibawa masuk ke dalam dewan panggung, walaupun anda bayar tiket tapi jangan sampai mengganggu penonton lain. Kita faham diorang masih budak, tapi tak paham kenapa yang tua tak reti-reti nak kawal. Mengganggu dengan jeritan, berbual, belari-lari macam anak orang gila, kalau comel takpe, ni yang comel duduk diam je aku tengok.. Yang tak comel ni pulak asyik nak mencuit cuit baju.

Pengait Kepala !! konspirasi kerajaan ??

7 Membangkang
Kecik dulu aku kerapkali dimomokkan dengan perkataaan pengait, yang tidak jelas maksud dan samar kewujudannya.. tapi tidak pada masa itu.
During that day, sebut sahaja pengait di mana mana tempat di Sabah.. seramnya spt mendengar menyebut hantu ketika di malam hari.. bezanya pengait aktif siang dan juga malam..

Drpd kecik pola pikiran ku bercorak kritik dan logik, mungkin sbb lahir bulan november (bukan eksyen, apa yg best pasal skeptik dan being logically thinker, lainlah kalau optimis dan positive thinking!!)
Walaupun kerap diceritakan pasal bahaya pengait, kes kes terbaru yang berperemeter dalam tak sampai 10 batu dari kg, lagi.. ketajaman sabit pengait, atau kegiatan pengait yang dilindungi polis, satu yang buat aku tak dapat terima adalah tujuan dan hasil kaitan si pengait itu sendiri.

Kononnya sebagai bahan binaan untuk membuat bangunan atau jambatan, untuk menguatkan struktur, untuk korban sembahan penunggu di tapak projek(bangunan/jambatan). Kononnya lagi kepala tadi dimasukkan sekali ke dalam struktur bangunan tak kira la lantai ke dinding. Logiknya bila kepala yang baru dikait di campur dalam acuan konkrit, selepas dua tiga minggu atau bulan dah tentu la kepala tu mengecut atau hancur dan meninggalkan ruang lompang pada struktur bangunan. Itu ciri kelemahan pada struktur. aku tau ni bila masa kecik dulu bila kubur anak kucing yang dah mati selepas beberapa lama tanah tu akan tenggelam sikit. sama apa jadi pada bangunan, jadi tak logik lagi mega bangunan tu lagi banyak kepala yang diperlukan, struktur paling famous adalah jambatan pulau pinang yang mana PM masa tu Dr Mahathir atas arahannya mengupah mereka ni untuk memburu kepala budak di ceruk2 borneo.. buruk betul perangai.. sampai PM pun dia bagi isi plot

Tapi bila aku bersuara kena marah pulak, "jangan sumbar", (sumbar=cakap besar) nanti kena atas diri sendiri..

Dijelaskan lagi bukan dilihat dari permasalahan logik tapi penjelasan spiritual kononnya penunggu kawasan tu rela kawasannya dicerobohi dan bersedia pulak melindungi survival bangunan tu asal syarat diberi sajian kepala orang..

Sedikit cerita famous yang pernah aku dengar;

Di batu 10 Jalan Apas Tawau sorang budak dah kena kait masa memotong(jalan pintas) dari sekolah balik ke rumah.. budak ni dijumpai masih berdiri dengan kepala dan tangan kiri sudah hilang dipercayai dikait. (Ini kes kaitan serong, lagi senang nak putus.. macam potong kayu api kalau potong lurus kayu susah putus tapi bila potong serong mudah sikit)

Di Kampung Gas, Sandakan, seorang lelaki tua tak senonoh yang membuang air besar di kawasan pokok pisang (kaki bukit tepi laut) mati tanpa sempat tunai hajat bila tengah mencangkung kepala dikait. Yang buat kantoi atau kedapatan bila kait si pengait belaga dengan tiang letrik semasa melarikan diri menyebabkan penduduk kampung perasan lalu sepakat mengepung dan menangkap suspek, menurut pencerita pengait tu berbangsa iban dari pedalaman kalimantan atau sarawak, sudah pernah tertangkap di tempat lain tetapi bila diserahkan pada polis, dia dilepaskan melalui pintu belakang, jadi penyelesaiannya pengait tu di bunuh dengan kepala dicampak ke laut dan badan ditimbus di darat. Si pencerita mengaku ada di situ pad masa itu cuma belum cukup umur untuk melihat masa pengait tu dipancung. Time ni payah jugak aku nak berhujah walaupun aku dah 21 tahun masa dengar cerita abang tu, tapi dalam hati konfirm dia tipu.. sama ada tipu direct, atau tipu dengan mengubah cerita org lain dan memasukkan wataknya di situ.. apa pun sumbernya tetap tipu.. heran bila ramai org pecaya jugak.

Somewhere di Semenanjung, kononnya sekumpulan tiga budak ; dua beradik dan satu kawan di tangkap pengait dan di masukkan ke dalam karung guni, masa ditinggalkan di rumah kosong si abang berjaya mengoyakkan guni tadi dengan pisau lipat yang dibawa, bila dapat meloloskan diri dan balik ke rumah, bagitau pada bapak diorang.. bapak dia cuma suruh diamkan dan buat tak tau.. sebab bapak dia polis. (lagi tak logik, polis ke komando ke, kalau dah mengancam nyawa anak konfirm dia mengamuk punya, sebab tu ada sebilangan kecik yang ambik rasuah sbb mahu memewahkan anak-anak dan keluarga)aku kata sebilangan kecik je!! yang lain ok kot.

Yang lucunya di kampung sebelah aku, sorang pak cik yang anti sosial dan tinggal sorang kat tepi ladang kelapa sawit dituduh pengait pencen, tapi separa aktif.. kena pulak pakcik tu Om atau suku timor/flores, (bukan kutuk bangsa timur, kawan ku lebih separuh timur, philipus, anton, peter, wilem, pius, tomas, lucia, rut, benjamin etc).. aku pun pernah mengalaminya sendiri bila di kejar oleh om ni, masa tu sekolah dulu dulu suka betul mengerah murid untuk membuat kutipan derma dari rumah ke rumah, jadi aku dan kawan kawan( timOr tempatan pun ada) pergi buat kutipan di rumah om ni, kena kejar dengan kayu..

mungkin sbb tu dia anti sosial- tinggal tepi hutan.. mungkin juga sebelum kami dah ada budak lain yang kutip derma tempat dia, bila dah slalu sangat temparature pun naik..

Mungkin juga kisah pengait benar benar wujud satu ketika dulu, masa head hunter wujud di borneo, nak kahwin maskahwin nya satu kepala, tunjuk kepada bakal mertua yang menantu dia boleh melindungi isteri dan keluarga dia satu hari nanti.. Ada jugak hero yang kumpul kepala orang sebagai lambang kekuasaan, Monsopiad contohnya..

Mungkin org tua tua dulu memikirkan cara baru untuk mengawal anak anaknya dari bermain tak ingat dunia, iya lah kalau malam boleh takutkan dia pasal hantu pocong semua, kalau siang mana boleh jalan. Kemudian budak budak tu membesar dan menjadi org tua kita pada masa itu. Dalam erti kata lain org tua- tua tu bukan mak bapak kita tapi moyang dan sama kaler dengannya, anak anak dia tu lah generasi tak sempat diberitahu perihal pengait tu cuma cerita momokan, tu yang dia lebih2 percaya.

Mungkin jugak ada org ambil kesempatan, merogol dan kemudian bunuh dengan mengait kepala, jadi yang kena tuduh pengait bukan dia..

Atau mungkin pernah satu dua kes jumpa mayat kena timbus dlm bangunan lama, terus jadi penguat cerita, walhal itu orang nak tutup kes jenayah..

Yang tak mungkin, kerajaan tak berselindung di sebalik apa apa pun kegiatan ni. Dah pengait tak wujud, agensi rahsia ni pun konfirm tak wujud.

PM pun tak mungkin tau, ntah2 sampai sekarang Tun tak tau nama dia dimasukkan sebagai penguat cerita.. Long Live TUN, i'm product of your era (iklan kejap)

Sekarang kalau jumpa kawan kawan lama, cerita pasal pengait, semua gelak besar ramai ramai padahal dulu bila aku bawak bedebat aku yang kena teruk konon cakap besar la apa la.. benci betul aku..




p/s  tulisan di atas hanya menceritakan pandangan dan pengalaman sebagai kanak kanak pada ketika yang disebutkan di atas. Admin tak pernah bersemuka dan mengalami sendiri sesuai dengan butir artikel di atas. Spekulasi dan konspirasi hanya teori yang diceritakan semula tanpa mengubah atau menokok tambah, jujurnya tiada rujukan dan panduan semasa menulis artikel ini kerana ianya berdasarkan pengalaman peribadi. Peace

Nikon D70

0 Membangkang


sajer je, bukan pakai nikon pun cuma sony compact je, tapi ni hasil aku dapat.. jiwang sikit sbb buat untuk bini..


Popular Posts