Lembu Terbesar Dunia... bukan Awang ye

0 Membangkang
Taman Safiah Murni, Bukit Payung dekat sini tiba-tiba gempar diserbu kira-kira 1,500 orang gara-gara ‘Awang’ dikorbankan pada sambutan Hari Raya Aidiladha di kampung itu.

Seawal pukul 9 pagi lagi, perkarangan Surau Taman Safiah Murni dipenuhi orang ramai semata-mata mahu melihat dari dekat lembu dari jenis Charolais Mega itu disembelih.
Ekoran saiznya yang besar berbanding lembu biasa dan dipercayai di antara lembu terbesar dan terberat di negeri ini dengan memiliki berat mencecah 1,500 kilogram, Awang menjadi tarikan orang ramai sejak ia tiba di kampung berkenaan beberapa hari yang lalu.

Ikutkan baka jenis Charolais ni memang bagak, ibarat kalau dibandingkan dengan org lebih kurang org asia tenggara dengan org amerika la
Ni gambar lembu baka ni yang sempat aku muatkanTu pun belum kira besar lagi, disini aku sempat capture beberapa lagi lembu saiz super yang dipertandingkan.. rasa2 aku lembu ni kena urut dengan minyak lintah sbb tu nampak urat kembang semacam..

Lembu ni diberi nama Chili, setinggi enam kaki tujuh inci dan saiznya dikatakan sebesar "small elephant". Agaknya sebesar gajah pigmy kat borneo tu kot. Berat Chili melebihi satu tan, tapi susuknya tak nampak berisi, munkin disebabkan bukan baka chubby macam Charloas tu. Lagipun kata tuannya chili ni makan tak banyak pun


0 Membangkang:

Post a Comment

Popular Posts