Awan-awan menakjubkan!!

0 Membangkang
1.Nacreous Clouds
Awan ini sangat jarang ditemui, sering disebut sebagai mother-of-pearl clouds, terjadi di ketinggian 15-25 km di stratosfera. Ia berwarna warni. Awan ini bersinar terang di bawah sinar matahari sehingga dua jam sebelum matahari terbenam atau sebelum fajar.2.Mammatus Cloud

Awan unik ini kelihatan seperti poket dan jarang jarang dapat dilihat. Kemunculannya yang jarang walaubagaimanapun tidak membawa apa apa maksud bahaya seperti tornado atau gempa bumi sebagaimana awan unik tertentu.
3.Altocumulus Castelanus

Juga dikenali sebagai jellyfish cloud kerana bentuknya seakan akan ubur ubur. Ia terbentuk pada ketinggian kira kira 17,000 kaki apabila wap air yang menyejat secara drastik terperangkap dalam lapisan udara kering. Tantakel bawah pula yang juga dikenali sebagai "trailing virga" terbentuk dari air hujan yang menguap.


4.Noctilucent Clouds
Awan Noctilucent atau Polar Mesopheric Clouds: Ini adalah pembentukan awan luar biasa dan jarang yang terjadi. Terjadi pada ketinggian ruang antara 82km untuk 102 km dari permukaan bumi. Awan Noctilucent kelihatan bercahaya namun ia memantulkan sinar matahari dari sisi lain bumi di malam hari, memberi mereka penampilan yang bercahaya.5. Mushroom Cloud
Awan berbentuk cendawan ini mengandungi asap, wap air atau debu debu akibat letusan besar. Umumnya ia dikaitkan dengan ledakan nuklear namun ledakan besar yang terjadi secara semulajadi juga menghasilkan efek yang sama.

Awan Kulat ini terhasil dari pembentukan secara tiba tiba kumpulan besar jirim berkepadatan rendah gas panas dari permukaan tanah lalu membentuk ketidakstabilan Rayleigh-Taylor. Ledakan gas panas dengan kepadatan tinggi dari bawah menaik secara tegak lalu membentuk tiang. Gas akhirnya mencapai ketinggian dimana ia menjadi kurang pada berbanding udara sekitarnya dan mula menyebar membentuk efek payung.

0 Membangkang:

Post a Comment

Popular Posts