Nak tau Anda otak kiri ke kanan?

7 Membangkang
Ujian Otak Kiri Dan Otak Kanan.

Setiap individu cenderung menggunakan samada otak kanan atau kiri. Ini adalah ujian ringkas untuk mengetahui are you left or right brain orainted person.

Perhatikan gambar di sebelah, jika anda melihat gadis ni berpusing melawan arah jam ini menunjukkan anda cenderung menggunakan otak kiri.

Jika anda melihat ia mengikut arah jam pulak, anda cenderung kepada otak kanan. Selalunya otak kanan
dikaitkan dengan personaliti ceria, kreatif dan imaginatif. Lebih kepada seni.

Sebenarnya arah putaran gadis ini tidak berputar mengikut atau melawan arah jam, otak anda yang menafsirkannya, lojiknya kerana ia hanya image bayang, tiada tone warna untuk mengukur jarak mana sepatutnya di depan, sama ada tangan kanan atau kiri. lagi pun ini adalah image .gif (bagi yang tau menggunakan aplikasi photo edit anda mungkin tahu yang gadis ini tidak di animasi kan bertukar arah)
Bagi yang dapat melihat ia berpusing ke dua dua arah tanpa mengalih pandangan ke tempat lain, anda dikira genius dengan purata IQ >160. (Tanpa berlatih!!) Mengikut kajian hanya 14% rakyat US yang dapat melihat kedua dua arah ini.

Kebiasaannya perempuan lebih cenderung melihat lawan arah jam, manakala lelaki lebih ke arah jam. Tapi tidak semestinya lelaki tu lembut kalau melihat arah lain, mungkin pola pemikiran dia yang berbeza.

Untuk mengetahui Perbezaan perwatakan otak kiri dan kanan klik sini


Di sini ada saya postkan ujian otak kanan dan kiri melalui pembacaan.

7 Membangkang:

Nice..! :)

Anonymous
7 January 2011 at 02:03 comment-delete

along dpt tgk dua2 arah..!! tnpa tgk bnda lain.. wow.. bestnyaaa...

Anonymous
21 September 2011 at 03:35 comment-delete

btol ke ??
aku tgk kaki yg mncecah tanah tu kadang2 kaki kiri, pastu kanan plak..

Anonymous
29 September 2012 at 04:28 comment-delete

sy pun dapt tgk dua2 arah...that means what?? adakah sy qenuis?? hehe..or just trick pict tu je kot ekk...??

3 October 2013 at 02:21 comment-delete

dpt tgk kekanan je..cuba bagi kekiri tak boleh...mgkin la saya aktif otak kanan..tukang jahit kan..

Anonymous
27 February 2015 at 18:36 comment-delete

Aku dah faham if you tengok skali mcm acuh tak acuh nampak pusing ikut jam tapi if you fokus.. tengok betul betul than you kelip mata you akan tengok dia pusing lawan jam pulak... thats mean.. if you fikir sambil lewa.. guna otak sebelah kanan.. than if you betol betol fokus.. otak kiri pun akan berfungsi.. see.. Allah ciptakan kita adil asalkan kita berusaha...

23 May 2015 at 15:56 comment-delete

sy mampu tgk objek tu bergerak kiri kanan.. berdasarkan bayang dibawah..beberapa kali pusing arah lawan jam then tukar tu xlawan jam

22 August 2017 at 21:56 comment-delete
Post a Comment

Popular Posts